Home Ogólnie Zwierz gotuje, konsumuje i kocha BBC czyli miejsce blogera jest w kuchni.

Zwierz gotuje, konsumuje i kocha BBC czyli miejsce blogera jest w kuchni.

autor Zwierz

Hej

Zwierz co pewien czas stwierdza, że wszystkie dyskusje jego znajomych na facebooku kończą się wymianą przepisów kulinarnych. Utarło się nawet powiedzenie, że tak naprawdę jest tylko jedna rozmowa – o jedzeniu, a wszystko inne to tematy zastępcze. Prawda jest taka, że wśród czytelników zwierza jest mnóstwo osób znakomicie gotujących a nawet prowadzących poważne i arcyciekawe blogi o gotowaniu (cześć Joachim!). Niestety zwierz czuje się często wyłączony z tych dyskusji. Mimo, że uwielbia konsumować wyniki dobrego i inteligentnego gotowania to sam gotuje rzadko. Ale właśnie z myślą o tych czytelnikach zwierz przyjął zaproszenie na warsztaty kulinarne z Rachel Khoo jakie zorganizowało BBC by wypromować jej nowy program „Kulinarne inspiracje Rachel Khoo: Miasta Świata”. Zwierz pomyślał, że właściwie ma obowiązek spróbować dla was czy może jest w stanie pokonać swoją kulinarną niemoc. Nawet nie spodziewał się, że będzie to taka wspaniała zabawa, która uświadomił mu, że pisanie o popkulturze może dostarczać wielu ciekawych przeżyć i kilku całkiem przydatnych umiejętności. Jak na przykład obsługi nieco bardziej skomplikowanej tarki do warzyw.

 RACHEL KHOO'S KITCHEN NOTEBOOK: COSMOPOLITAN COOK - EP6 PROVENCE

  Rahel Khoo to kucharka i wielbicielka dobrej, zwłaszcza francuskiej kuchni w Polsce można kupić jej książkę kucharską Mała Paryska Kuchnia  oglądać program  kulinarny. Pod koniec marca w BBC wystartuje program gdzie Rachel jeździ po całym świecie poznając ciekawe i inspirujące przepisy kulinarne. A to co trzyma na zdjęciu to nawet zwierz (co wam zaraz udowodnią zdjęcia) potrafi ugotować.

 

BBC zaprosiło nieco spłoszonych dziennikarzy do studia kulinarnego Cook Up ( na terenie Fortu Mokotów). Zanim pozwolono nam gotować zdecydowano się dziennikarzy profilaktycznie nakarmić. I to nie byle, jak bo wybrano po jednej potrawie z każdego kraju, który odwiedziła w swoim nowym programie Rachel Khoo. Kiedy już w końcu skonsumowano wielkie ilości kanapek z łososiem (ze Szwecji), kanapek z pastą z oliwek czy baklawy z Turcji i popiliśmy to czymś pysznym (oraz alkoholowym) przeszliśmy do gotowania. Trzeba powiedzieć, że nic tak nie zachęca do kulinarnych eksperymentów jak idealnie przygotowane miejsce z czyściutkimi narzędziami i wizją, że ktoś po nas posprząta. Wszystko pięknie rozłożone na stanowiskach od noży po fartuszki wręcz wymuszało obudzenie w sobie, nawet głęboko uśpionej chęci gotowania. Zwierzowi przeszedł nawet strach związany z tym, że gotować będzie go uczyć osoba z telewizji.

WP_001135

Zwierza i pozostałych przybyłych powitał stół pełen pyszności – dobrze że zwierz od rana pościł bo mógł znaleźć w sobie miejsce i na kanapkę z łososiem i na pyszną baklawę.

Zresztą nie dało się nie zrozumieć kolejnych kroków gotowania tłumaczonych przez Rachel, która wybrała dla naszej grupy trzy dość proste dania (niewymagające ani czasu ani wysiłku). Zaczęliśmy od roladek z ciasta francuskiego z tymiankiem, serem kozim i miodem. Brzmi doskonale, smakuje jeszcze lepiej (serio zwierz pożarł swoje błyskawicznie, o czym potem) a robi się niesłychanie prosto. Po kilku minutach zwierz był już przy swojej trzeciej roladce i czuł się doskonale korzystając z takiego specjalnego pędzelka do smarowania gotowej roladki masłem (uczestnicy zostali pouczeni, że nie ma czegoś takiego jak za dużo masła). Co więcej nic tak nie trafia do serca zwierza jak przepisy łączące słony kozi ser ze słodkimi dodatkami – takie typowo francuskie połączenie to jest dokładnie to co zwierze lubią najbardziej.

RACHEL KHOO'S KITCHEN NOTEBOOK: COSMOPOLITAN COOK EP4 PROVENCE

Tak wedle wytycznych powinno wyglądać przygotowane przez Zwierza danie.

WP_001149
A tak ostatecznie wyglądało (zdaniem zwierza poprawnie biorąc pod uwagę że jakość aparatu zwierza jest zdecydowanie gorsza)

Po roladkach (zwierz odetchnął z ulgą, jako, że nie okazał się największą łamagą oraz że nie zapomniał w połowie pracy przepisu) przyszedł czas na bardzo specyficzny szwedzki tort z chleba, na słono. Pomysł jest zaskakująco prosty wystarczy trochę starego chleba, bita śmietana z chrzanem i sporo pomysłów na to jak taki tort ozdobić. Tu wszyscy zdecydowali się przyłożyć do pracy (poinformowano nas, że poprzednia grupa była wielce kreatywna). Serio zwierz, który był pod wrażeniem, że wszystko mu się nie rozpadło postanowił wyżyć się artystycznie, ale gdzie mu tam było do otaczającej go grupy ludzi, którzy chyba wiedzieli o gotowaniu nieco więcej niż zwierz. Nie mniej zabawa była przednia, zaś Rachel okazała się osobą, która nie tylko doskonale pokazuje jak przygotować danie, ale też dostarcza gotującym ciekawych historii i takich prostych wskazówek jak właściwie się robi bitą śmietanę. Wystarczy stwierdzić, że było to przemiłe doświadczenie, zaś zwierz wywołał kilka uśmiechów na twarzach dojadając niewykorzystane kawałki koziego sera czy łososia – zwierz nie lubi marnować pysznego jedzenia (może, dlatego powinien się trzymać z dala od kuchni – żeby nie zjadać wszystkiego co się tam znajduje przed przyrządzeniem posiłku).

RACHEL KHOO'S KITCHEN NOTEBOOK: COSMOPOLITAN COOK - EP8 SWEDISH ARCHIEPELAGO

Tu możecie zobaczyć jak takie zdanie wygląda  z boku i z góry  w prawidłowym wykonaniu (ogólnie to taka wielka kanapka!)

WP_001145

A tu góra tortu w artystycznej interpretacji zwierza. Trzeba powiedzieć, że tort okazał się bardzo smaczny. 

Na sam koniec zrobiliśmy sałatkę z cykorii i czerwonych pomarańczy. Słuchajcie to jest prościutkie, ale jakie pyszne! No i zwierz przy okazji nauczył się, jak obrać odpowiednio pomarańcze – wiecie tak za pomocą noża! Zresztą sama sałatka okazała się doskonałą podkładką pod zrobione wcześniej roladki z kozim serem. Wystarczyło teraz ładnie ułożyć wszystko na talerzu i zabrać się do konsumpcji (torty zapakowano nam do domu i rodzina zwierza, która skonsumowała stwierdziła, że było więcej niż jadalne). Zwierz który jak zwykle jest nieco nieogarnięty tym razem okazał się zajmować najlepsze miejsce. Mimo, że nie umówił się na osobny wywiad z Rachel usiadł dokładnie na przeciwko niej i mógł zadać kilka pytań. Ponieważ nie jest jakimś kulinarnym specem zadawał pytania dość proste.

WP_001150

Tu Rachel odpowiada na inteligentnie zadane pytanie (nie przez zwierza) o to kto ją najbardziej inspiruje. Wyznała, że najbardziej lubi pytać ludzi o ich sposoby przyrządzania danej potrawy. Ponieważ każdy ma własne sposoby, triki i niespodziewane dodatki, które sprawiają, że można się natknąć na prawdziwe kulinarne odkrycia

Przede wszystkim chciał wiedzieć czy ma jakiś ulubiony przepis czy składnik przygotowywanych potraw. Okazuje się, że jak każdy człowiek z pasją tak i urocza kucharka przechodzi pewne fazy – ponoć zaprezentowaną nam roladę z kozim serem jadła kiedyś przez tydzień prawie codziennie. Natomiast wśród ulubionych składników potraw rządzi u Rachel ser. Zwierz zapałał do autorki jeszcze większą sympatią słysząc tak bliską własnemu sercu deklarację. Zwierz, postanowił też zapytać czy może jest coś, czego absolutnie do ust autorka nie bierze. Okazuje się, że jeśli podacie Rachel ślimaki, w których wciąż jest piasek nie będzie ona szczególnie zachwycona – głównie piaskiem, bo ślimaki są ponoć całkiem sympatyczne. Natomiast największą kulinarną katastrofą w wykonaniu Rachel okazało się połączenie szybko rosnącego ciasta z małym piekarnikiem, w ostatecznym rozrachunku ciasto i piekarnik stały się właściwie jednym. Rachel narzekała też z uśmiechem na to, że kucharzom nikt gotować nie chce, (mimo, że wszyscy to lubią) i że  w czasie testowania nowych przepisów do książki częstuje swoimi wypiekami i wyrobami wszystkich wokoło łącznie z hydraulikiem (nie dziwi, że nikt nie protestuje).

WP_001144

Całe warsztaty zorganizowane były strasznie fajnie i na luzie – tu Rachel tłumaczy nam, że naprawdę nie musimy korzystać ze szwedzkiego specjalnego chleba ale wystarczy zwykły stary chleb z odciętą skórką. I że przy tym daniu powinniśmy naprawdę zaszaleć z pomysłami na dekoracje.

Zwierz nie rozmawiał w życiu z wieloma osobami, którym udało się ze swoją pasja przebić do transmitowanego międzynarodowo kulinarnego show, ale musi wam powiedzieć, że Rachel zrobiła na nim jak najlepsze wrażenie. Osoby sympatycznej, otwartej i naprawdę podchodzącej z pasją do gotowania. Przy czym, mimo, że w jej książkach kucharskich (zwierzowi wręczono książkę „Mała paryska kuchnia” chyba najładniejsza książka kucharska jaką zwierz widział) zawiera mnóstwo dość wyrafinowanych przepisów na francuskie jedzenie sama autorka jest wielką zwolenniczką domowego gotowania. Nawet tost z jajkiem może być najlepszym daniem na świecie jeśli ktoś przygotuje je dla nas z troską. Poza tym przepytywana przez wielu uczestników warsztatów przyznała, że gotowanie w prawdziwej restauracyjnej kuchni to ciężki i bardzo stresujący zawód, a dla niej gotowanie to przede wszystkim olbrzymia przyjemność. Na sam koniec zwierz poznał odpowiedź na pytanie, które dręczyło Paulinę Wnuk – jak Rachel gotując tyle fantastycznych dań (z dużą ilością masła) pozostaje taka szczupła.

WP_001151

Zwierz nawet nie próbuje wam opowiedzieć jakie pyszne było to Tiramisu w słoiku. Ale na pewno nie była to potrawa do rozmów o sylwetce :)

Odpowiedź okazała się prosta – stara się nie zjeść wszystkiego, co ugotuje, choć jak sama wyznała czasem jest to na tyle trudne, że pewne niedoskonałości trzeba zasłaniać dobrze przewiązanym kucharskim fartuchem. Nie mniej zwierz podejrzewa, że osoba z taką energią mogłaby jeść wszystko dowoli bez wpływu na sylwetkę.   Tymczasem Zwierz siedział sobie radośnie konsumując wyrób rąk własnych, ale czas biegł nieubłaganie i przyszło się pożegnać. Przy wejściu jak zwykle obdarowano zwierza toną darów losu, które jednak w tym wypadku okazały się wyjątkowo urocze. Poza książką kucharską Rachel (zwierz sprezentował szanownej matce w nadziei, że będzie to dla niej jakaś inspiracja do ugotowania czegoś pysznego na obiad, na który wprosi się zwierz) zwierz dostał tajemnicze zielone pudełko. Po otworzeniu go w domu okazało się, że zostało wypełnione specjałami z różnych stron świata. Nim skończył się wieczór francuskie makaroniki i turecka chałwa były tylko wspomnieniem a hiszpański nugat powoli żegnał się z okrutnym światem.

RACHEL KHOO'S KITCHEN NOTEBOOK: COSMOPOLITAN COOK

Jeśli BBC chciało zachęcić zwierza do programu i jego bohaterki to odniosło 100% sukces, bo zwierz nie przegapi okazji by zobaczyć chociażby tego odcinka w którym Rachel łowi ryby w Szwecji. Nie po tym jak słyszał jak bardzo dumna był z tego, że coś jej się udało złowić.

Zwierz wie, że pewnie w tym momencie czytelnicy dzielą się na tych, którzy a.) nienawidzą zwierza za tak cudowny wtorek b.) twierdzą, że zwierz się zjadł c.) Pytają, co ich obchodzi, że zwierz się zjadł. Ale zwierz rzadko bywa pod takim wrażeniem. W tym momencie nie przemawia, przez niego nic innego jak miłość i podziw dla BBC, że zorganizowała tak fajne wydarzenie. Wiecie promocję można urządzić na tysiące różnych sposób, ale zrobić ją tak by człowiek zapomniał, że to promocja i doskonale się bawił – zdecydowanie trudniej. Poza tym jednak na tego typu imprezach rzadko zdarza się by zaproszony gość był tak blisko, zaś cała impreza miała tak miły i nieformalny charakter – nawet pan fotograf był miły i zaangażowany, co nie zawsze się zdarza. W każdym razie, jeśli ktoś chciał zwierza zachęcić by 31 marca włączył BBC lifestyle i zobaczył nowe programy Rachel to udało mu się to naprawdę doskonale. Zwierz jest zakochany. Jakby już wcześniej nie był.

Na sam koniec w nawiązaniu do tytułu wpisu zwierz dzieli się swoją filozofią życiową

Ps: Zwierz  jest w tym tygodniu niesamowicie zajęty bo ciągle mu coś popkulturalnego wypada ale o jednym może was zapewnić – w piątek na blogu zwierza Koriolan

Ps2: Wiecie że jest fajny konkurs?

Ps3: Wiecie, że zwierz udzielił wywiadu?

22 komentarze
0

Powiązane wpisy

slot
slot online
slot gacor
judi bola judi bola resmi terpercaya Slot Online Indonesia bdslot
Situs sbobet resmi terpercaya. Daftar situs slot online gacor resmi terbaik. Agen situs judi bola resmi terpercaya. Situs idn poker online resmi. Agen situs idn poker online resmi terpercaya. Situs idn poker terpercaya.

Kunjungi Situs bandar bola online terpercaya dan terbesar se-Indonesia.

liga228 agen bola terbesar dan terpercaya yang menyediakan transaksi via deposit pulsa tanpa potongan.

situs idn poker terbesar di Indonesia.

List website idn poker terbaik. Daftar Nama Situs Judi Bola Resmi QQCuan
situs domino99 Indonesia https://probola.club/ Menyajikan live skor liga inggris
agen bola terpercaya bandar bola terbesar Slot online game slot terbaik agen slot online situs BandarQQ Online Agen judi bola terpercaya poker online