Home Ogólnie Kwestia smaku czyli kuchnia od kuchni

Kwestia smaku czyli kuchnia od kuchni

autor Zwierz

Hej

Zwierz musi powiedzieć że rzadko zdarza mu się atakować jakiś program bezpośrednio – zazwyczaj stara się mieć pretensje do całego zjawiska w popkulturze zamiast do konkretnych osób czy programów. Jednak najnowszy program TVN ,, Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler” wywołał w zwierzu zdecydowaną niechęć. Zwierz obejrzał co prawda tylko jeden odcinek ale nie potrzebuje wiele więcej by wiedzieć że mamy do czynienia z najgorszym możliwym telewizyjnym produktem. Kuchenne rewolucje są polską wersją Kuchennych Koszmarów produkowanych przez BBC. Oba programy nie różnią się niczym – nawet czołówka jest ta sama – zasadniczo polegają na koncepcie że ktoś kto się na prowadzeniu restauracji zna przyjeżdża by poprawić tych którzy się na prowadzeniu restauracji nie znają – jedyna zmiana jakie zaszła to osoba prowadząca i strefa kulturowa. Warto może zacząć od zmiany prowadzącego – nie chcę w żaden sposób podważać znaczenia Magdy Gessler jako restauratorki ale to jednak nie jest tak jak w angielskiej wersji Gordon Ramsey i nie chodzi o to że pani Gessler nie ma gwiazdek Mechlina bo jasne jest że to nie ten poziom chodzi raczej o to że Ramsey jest kucharzem – człowiekiem który co prawda osiągnął sukces jako restaurator ale głównie jednak jest kucharzem który u podstaw swojego sukcesu ma talent kulinarny. Tymczasem Gessler jest przede wszystkim restauratorką – w jej restauracjach można oczywiście smacznie zjeść ale najważniejszy jest w nich wystrój – to daje dwa zupełnie inne podejścia do sprawy. Z wybitnym kucharzem drobny kuchcik kłóci się zupełnie inaczej niż z kimś kto gotuje z pasji zaś przede wszystkim zajmuje się prowadzeniem restauracji – tu pole do dyskusji nad tym czy jeden sposób prowadzenia restauracji jest lepszy od drugiego jest zdecydowanie większe. Z resztą wydaje się że angielski prowadzący miał nieco więcej wyczucia tego jaki biznes jest opłacalny – zamiast kazać wszystkim gotować małże udowadniał im że zarobić można też na porządnych hamburgerach – tymczasem w Polskiej wersji mamy właściwie jeden model tego jak powinna wyglądać restauracja. Ale nie tylko o to chodzi – Ramsey stał się osobowością telewizyjną przede wszystkim przez swój  charakter – to człowiek słabych nerwów , furiat wychowany przez innego furiata ( słynnego angielskiego kucharza Marco Pierre White który krzyczał na swoich podopiecznych tak że na przemian gotowali i płakali) który potrafi być w jednej chwili spokojnie tłumaczyć jak smażyć przegrzebki by w następnej chwili kląć i wrzeszczeć. Jest to ponoć wynik treningu jaki musi przejść każdy szef kuchni by móc pracować na największych obrotach w warunkach olbrzymiego stresu. Nie zmienia to faktu że kiedy akurat nie wyżywa się nad kimś przed kamerą jest dla ludzi raczej miły – na tyle by ludzie raczej czuli do niego sympatię niż niechęć. Nie znam dobrze Magdy Gessler ale jeden odcinek pokazał mi że jej wybuchy złości to kwestia aktorstwa i to bardzo marnego- zupełnie nie rozumiem po co kopiować coś co jest nie do podrobienia.  I tu ujawnia się też różnica kulturowa – oglądając angielskie czy amerykańskie Kuchenne Koszmary nie słychać chamstwa – nie wiem dlaczego tak jest ale uwagi nad złą jakością kuchni czy obsługi nie brzmią tam chamsko. Inaczej jest w Polsce – w Polsce większość uwag jakie czyni Gessler brzmią chamsko i nieprzyjemnie – to rzeczy których nie chciałby słyszeć nie tylko odwiedzany restaurator ale także sam widz. Moim zdaniem to jednak kwestia różnych kultur – w Polsce do obsługi człowiek odnosi się z szacunkiem i jakbyśmy do tego nie podchodzili nie ładnie wytykać kelnerowi że podał nam coś za szybko czy za późno a także czynić uwag nad jego zdolnościami do doboru wina. Być może mamy kapitalizm za krótko by przyzwyczaić się do krytykowania obsługi a być może taka jest nasza kultura w której nikt nie chce być służącym. Niezależnie od tego co się o tym sądzi w Polsce trzeba mieć dużo taktu by kogoś skrytykować w sposób który nie jest chamski. I muszę powiedzieć że tego mi w tym programie bardzo zabrakło.
Jednak nic nie zdenerwowało zwierza tak bardzo jak nachalne reklamowanie niemal w każdym kadrze przypraw pewnej firmy ( nie powiem jakiej bo po co zwierz ma jeszcze coś reklamować) – wzbudza we mnie to największą niechęć. Oczywiście program Ramseya też coś reklamował – jego samego, program Gessler to jedna wielki product placement który zapewne oburzył by nie jednego kucharza który wie że w kuchni przyprawy dobiera się pod względem jakości na nie nazwy na etykiecie. Ale być może to kwestia smaku albo jego braku.
0 komentarz
0

Powiązane wpisy

slot
slot online
slot gacor
judi bola judi bola resmi terpercaya Slot Online Indonesia bdslot
Situs sbobet resmi terpercaya. Daftar situs slot online gacor resmi terbaik. Agen situs judi bola resmi terpercaya. Situs idn poker online resmi. Agen situs idn poker online resmi terpercaya. Situs idn poker terpercaya.

Kunjungi Situs bandar bola online terpercaya dan terbesar se-Indonesia.

liga228 agen bola terbesar dan terpercaya yang menyediakan transaksi via deposit pulsa tanpa potongan.

situs idn poker terbesar di Indonesia.

List website idn poker terbaik. Daftar Nama Situs Judi Bola Resmi QQCuan
situs domino99 Indonesia https://probola.club/ Menyajikan live skor liga inggris
agen bola terpercaya bandar bola terbesar Slot online game slot terbaik agen slot online situs BandarQQ Online Agen judi bola terpercaya poker online