Home Ogólnie Kwestia smaku czyli kuchnia od kuchni

Kwestia smaku czyli kuchnia od kuchni

autor Zwierz

Hej

Zwierz musi powiedzieć że rzad­ko zdarza mu się atakować jak­iś pro­gram bezpośred­nio — zazwyczaj stara się mieć pre­ten­sje do całego zjawiska w pop­kul­turze zami­ast do konkret­nych osób czy pro­gramów. Jed­nak najnowszy pro­gram TVN „ Kuchenne Rewoluc­je Magdy Gessler” wywołał w zwierzu zde­cy­dowaną niechęć. Zwierz obe­jrzał co praw­da tylko jeden odcinek ale nie potrze­bu­je wiele więcej by wiedzieć że mamy do czynienia z naj­gorszym możli­wym telewiz­yjnym pro­duk­tem. Kuchenne rewoluc­je są pol­ską wer­sją Kuchen­nych Kosz­marów pro­dukowanych przez BBC. Oba pro­gramy nie różnią się niczym — nawet czołówka jest ta sama — zasad­nic­zo pole­ga­ją na kon­cep­cie że ktoś kto się na prowadze­niu restau­racji zna przy­jeżdża by popraw­ić tych którzy się na prowadze­niu restau­racji nie zna­ją — jedy­na zmi­ana jakie zaszła to oso­ba prowadzą­ca i stre­fa kul­tur­owa. Warto może zacząć od zmi­any prowadzącego — nie chcę w żaden sposób pod­ważać znaczenia Magdy Gessler jako restau­ra­tor­ki ale to jed­nak nie jest tak jak w ang­iel­skiej wer­sji Gor­don Ram­sey i nie chodzi o to że pani Gessler nie ma gwiazdek Mech­li­na bo jasne jest że to nie ten poziom chodzi raczej o to że Ram­sey jest kucharzem — człowiekiem który co praw­da osiągnął sukces jako restau­ra­tor ale głównie jed­nak jest kucharzem który u pod­staw swo­jego sukce­su ma tal­ent kuli­narny. Tym­cza­sem Gessler jest przede wszys­tkim restau­ra­torką — w jej restau­rac­jach moż­na oczy­wiś­cie smacznie zjeść ale najważniejszy jest w nich wys­trój — to daje dwa zupełnie inne pode­jś­cia do sprawy. Z wybit­nym kucharzem drob­ny kuch­cik kłó­ci się zupełnie inaczej niż z kimś kto gotu­je z pasji zaś przede wszys­tkim zaj­mu­je się prowadze­niem restau­racji — tu pole do dyskusji nad tym czy jeden sposób prowadzenia restau­racji jest lep­szy od drugiego jest zde­cy­dowanie więk­sze. Z resztą wyda­je się że ang­iel­s­ki prowadzą­cy miał nieco więcej wyczu­cia tego jaki biznes jest opła­cal­ny — zami­ast kazać wszys­tkim gotować małże udowad­ni­ał im że zaro­bić moż­na też na porząd­nych ham­burg­er­ach — tym­cza­sem w Pol­skiej wer­sji mamy właś­ci­wie jeden mod­el tego jak powin­na wyglą­dać restau­rac­ja. Ale nie tylko o to chodzi — Ram­sey stał się osobowoś­cią telewiz­yjną przede wszys­tkim przez swój  charak­ter — to człowiek słabych ner­wów , furi­at wychowany przez innego furi­a­ta ( słyn­nego ang­iel­skiego kucharza Mar­co Pierre White który krzy­czał na swoich podopiecznych tak że na przemi­an gotowali i płakali) który potrafi być w jed­nej chwili spoko­jnie tłu­maczyć jak smażyć prze­grze­b­ki by w następ­nej chwili kląć i wrzeszczeć. Jest to ponoć wynik treningu jaki musi prze­jść każdy szef kuch­ni by móc pra­cow­ać na najwięk­szych obro­tach w warunk­ach olbrzymiego stre­su. Nie zmienia to fak­tu że kiedy aku­rat nie wyży­wa się nad kimś przed kamerą jest dla ludzi raczej miły — na tyle by ludzie raczej czuli do niego sym­pa­tię niż niechęć. Nie znam dobrze Magdy Gessler ale jeden odcinek pokazał mi że jej wybuchy złoś­ci to kwes­t­ia aktorstwa i to bard­zo marnego- zupełnie nie rozu­miem po co kopi­ować coś co jest nie do podro­bi­enia.  I tu ujaw­nia się też różni­ca kul­tur­owa — oglą­da­jąc ang­iel­skie czy amerykańskie Kuchenne Kosz­mary nie sły­chać chamst­wa — nie wiem dlaczego tak jest ale uwa­gi nad złą jakoś­cią kuch­ni czy obsłu­gi nie brzmią tam cham­sko. Inaczej jest w Polsce — w Polsce więk­szość uwag jakie czyni Gessler brzmią cham­sko i nieprzy­jem­nie — to rzeczy których nie chci­ał­by słyszeć nie tylko odwiedzany restau­ra­tor ale także sam widz. Moim zdaniem to jed­nak kwes­t­ia różnych kul­tur — w Polsce do obsłu­gi człowiek odnosi się z sza­cunkiem i jak­byśmy do tego nie pod­chodzili nie ład­nie wytykać kel­nerowi że podał nam coś za szy­bko czy za późno a także czynić uwag nad jego zdol­noś­ci­a­mi do doboru wina. Być może mamy kap­i­tal­izm za krótko by przyzwycza­ić się do kry­tykowa­nia obsłu­gi a być może taka jest nasza kul­tura w której nikt nie chce być służą­cym. Nieza­leżnie od tego co się o tym sądzi w Polsce trze­ba mieć dużo tak­tu by kogoś skry­tykować w sposób który nie jest cham­s­ki. I muszę powiedzieć że tego mi w tym pro­gramie bard­zo zabrakło.
Jed­nak nic nie zden­er­wowało zwierza tak bard­zo jak nachalne reklam­owanie niemal w każdym kadrze przypraw pewnej firmy ( nie powiem jakiej bo po co zwierz ma jeszcze coś reklam­ować) — wzbudza we mnie to najwięk­szą niechęć. Oczy­wiś­cie pro­gram Ram­seya też coś reklam­ował — jego samego, pro­gram Gessler to jed­na wiel­ki prod­uct place­ment który zapewne oburzył by nie jed­nego kucharza który wie że w kuch­ni przyprawy dobiera się pod wzglę­dem jakoś­ci na nie nazwy na etykiecie. Ale być może to kwes­t­ia smaku albo jego braku.
0 komentarz
0

Powiązane wpisy

judi bola judi bola resmi terpercaya Slot Online Indonesia bdslot
slot
slot online
slot gacor
Situs sbobet resmi terpercaya. Daftar situs slot online gacor resmi terbaik. Agen situs judi bola resmi terpercaya. Situs idn poker online resmi. Agen situs idn poker online resmi terpercaya. Situs idn poker terpercaya.

Kunjungi Situs bandar bola online terpercaya dan terbesar se-Indonesia.

liga228 agen bola terbesar dan terpercaya yang menyediakan transaksi via deposit pulsa tanpa potongan.

situs idn poker terbesar di Indonesia.

List website idn poker terbaik. Daftar Nama Situs Judi Bola Resmi QQCuan
situs domino99 Indonesia https://probola.club/ Menyajikan live skor liga inggris
agen bola terpercaya bandar bola terbesar Slot online game slot terbaik agen slot online situs BandarQQ Online Agen judi bola terpercaya poker online